Սովորաբար խորհուրդ է տրվում խմել թարմ տապակված սուրճի տուփը տապակումից հետո մեկ ամսվա ընթացքում՝ ավելի ուշ բաժակը չի լինի նույնքան համեղ։ Այսպե՞ս է դա։ Ինչպես ճիշտ պահպանել սուրճը տանը և որքան ժամանակ այն պահպանում է իր համահոտային հատկությունները:
Սփեշելթի սուրճի մշակույթում սովորաբար խորհուրդ է տրվում մինչև 1 ամսվա տապակման պահից, այս ընթացքում սուրճը գտնվում է իր օրգանոլեպտիկ ցուցանիշների գագաթնակետին։
Ինչն է ազդում սուրճի հնացման գործընթացի վրա։
Օդի մեջ պարունակվող թթվածինը՝ սուրճի հնացման վրա ազդող գլխավոր գործոնն է։
Արոմատի համար պատասխանատու միացությունների մեծ մասը ենթարկվում են օքսիդացման։ Դրանք կարող են արագ անհետանալ տապակումից հետո օդի ազդեցության տակ։ Բացի այդ, թթվածնի օքսիդացումը կարող է հանգեցնել տհաճ հոտերի առաջացման, տապակման՝ ինչը հաստատ ամենալավ դեսկրիպտորը չէ։
Պարզվում է, որ թարմության կորուստը տեղի է ունենում, հենց որ սուրճը կապվում է թթվածնի հետ։ Հետազոտողները պարզել են, որ սուրճի փաթեթում թթվածնի քանակը 0.5%-ով նվազեցնելը կարող է դրա պահպանման ժամկետը երկարացնել 20 անգամ։ Հետևաբար, ժամանակակից տապակման արտադրություններում տեղադրված են թթվածնի փոխարինման ազոտի համակարգեր, իսկ սուրճի փաթեթները պատրաստված են հատուկ նյութից, որը չի թողնում թթվածին ներս մտնել։
Ջերմաստիճան։ Կախված ջերմաստիճանից, սուրճի հատիկի մեջ ֆիզիկական և քիմիական գործընթացները տեղի են ունենում տարբեր արագությամբ։ Որքան բարձր է ջերմաստիճանը, այնքան բարձր է մոլեկուլների արագությունը, համապատասխանաբար՝ արագանում է բուրմունքի դիֆուզիան և օքսիդացումը։
Եթե դուք բավական հաճախ եք սուրճ խմում, ապա սուրճի հատիկները պահեք սենյակային ջերմաստիճանում՝ հեռու ջեռուցման սարքերից։
Խոնավություն։ Սուրճի հատիկները ունեն ծակոտկեն կառուցվածք։ Եթե սուրճը պահվում է խոնավ միջավայրում, այն կկլանի խոնավությունը շրջակա միջավայրից, ինչը կարագացնի օքսիդացման և, համապատասխանաբար, թռուցիկ հոտային միացությունների կորստի գործընթացը, իսկ հնարավոր պահպանման ժամկետը կկրճատվի։
Շատ բարձր խոնավության դեպքում կարող է առաջանալ տհաճ հոտ և համ, նույնիսկ բորբոս ու սունկեր։ Հետևաբար, թույլ մի տվեք ջրի ներթափանցումը փաթեթի մեջ և մի մոռացեք այն ամուր փակել, որպեսզի սուրճը երկար պահպանվի։
Փաթեթավորում։ Մենք օգտագործում ենք անթափանց, բազմաշերտ փաթեթներ, որոնք ունեն գազազերծման փական, որը թույլ է տալիս սուրճի հատիկներից դուրս գալու ածխաթթու գազը և չի թողնում վնասակար թթվածինը ներս մտնել։ Zip-lock փականը նույնպես թույլ է տալիս նվազեցնել սուրճի օդի հետ շփումը տուփը պարբերաբար բացելու
դեպքում։ Այնպես որ, սուրճը տանը պահեք հենց այդպիսի փաթեթում՝ այն չարժե տեղափոխել բանկայի մեջ։
Աղա՞լ։ Լավագույն տարբերակը մնում է հենց պատրաստելուց առաջ անհրաժեշտ քանակի սուրճը աղալը։ Փոշիացած մասնիկների շրջակա միջավայրի հետ շփման մեծ մակերեսի պատճառով բոլոր բացասական գործընթացները, որոնք մենք նկարագրեցինք վերևում, տեղի են ունենում տասնյակ անգամ ավելի արագ։ Մի շաբաթ անց փոշիացած սուրճի կեսից ավելի համային երանգները կվերանան։
Եթե տանը սրճաղաց չունեք՝ օգտագործեք դրիպ-փաթեթներ կամ կափսուլներ տնային սարքերի համար (օրինակ, Nespresso կամ Dolce Gusto), որոնցում փաթեթավորված է պաղպաղակով փոշի սուրճ, որը երկար ժամանակ պահպանում է իր համը։ Իսկ եթե ուզում եք արագ համեղ բաժակ ստանալ՝ առանց մեծ ջանքերի։
Կարե՞լի է սուրճը սառեցնել։
Եթե դուք երկար ժամանակ շատ սուրճ եք գնել, այն կարելի է սառեցնել։ Բայց պետք է պահպանել մի քանի կանոններ՝ Սուրճը պետք է պահել սառցարանում միայն փակ, հերմետիկ փաթեթում կամ տարայի մեջ, որպեսզի փաթեթի մեջ չթափանցեն օտար հոտերը և խոնավությունը։ Կրկնակի սառեցնել սուրճը չի կարելի։ Եթե դուք արդեն հանել եք սուրճը սառցարանից, թեկուզ կարճ ժամանակով, հետ վերադարձնել չի կարելի։ Մինչև եփելը սպասեք, մինչև սուրճը տաքանա սենյակային ջերմաստիճանի։ Սառը հատիկները կխախտեն եփման ճիշտ ընթացքը։
Սուրճը ավելի լավ է սառեցնել հենց տապակելուց հետո և պահել՝ ոչ ավելի, քան 2 ամիս։
Եզրակացություններ
Սուրճը պահեք իր բնօրինակ, ամուր փակված փաթեթում, խոհանոցային ստանդարտ պայմաններում, և աղացրեք մասամբ, անմիջապես նախքան եփելը։ Այսպես, անգամ մի քանի ամիս անց դուք կկարողանաք ստանալ բավականին վառ ու բարդ համային գավաթ և կրկնակի վայելել այն։