Շոկոլադ
Այն հիանալի կերպով համադրվում է բազմաթիվ տեսակների հետ։ Չէ՞ որ կակաոյի հատիկներում պարունակվող թեոբրոմին ալկալոիդը քիմիական կազմով շատ մոտ է կոֆեինին։ Բայց մեզ ավելի շատ հետաքրքրում է համային համադրությունը, ոչ թե քիմիական հատկությունները։ Շոկոլադի յուղալի, նուրբ համը հրաշալի կերպով համադրվում է Հարավային և Կենտրոնական Ամերիկայի բազմաթիվ սորտերի վառ թթվաշության հետ։ Շոկոլադը շատ էֆեկտիվ կերպով լրացնում է Մարագոջիպ Գվատեմալան՝ ընդգծելով ըմպելիքի մեղմագույն հետհամը և առանձնացնելով մրգային նրբերանգները։
Շաքարաջրով պտուղներ և չիր
Մեր տարածքներում սա ամենահայտնի դեսերտը չէ, բայց Արևելքում սուրճը մատուցվում է հենց այս կերպ։ Շաքարով պատված մրգերի փոքր կտորները ստեղծում են կատարյալ ներդաշնակություն Աֆրիկայի սորտերի հագեցած համերի հետ։ Եթե ձեր խոհանոցում հայտնվել է Եթովպիա Իրգաչեֆֆե սուրճը, ապա շաքարաջրով պտուղները կստեղծեն իդեալական զույգ՝ նրա խիտ, հյութեղ համի, ծաղկային-գինու և մրգային նոտաների հետ։
Կրեմային դեսերտներ
Քաղցր կրեմը կամ պաղպաղակը լավագույնս համադրվում են խիտ և ուժեղ էսպրեսոյի հետ։ Օրինակ՝ «Չեգևարա» խառնուրդը՝ իր թանձր համով, ընկուզային նոտաներով և բարձր ուժեղությամբ, հիանալի կերպով հստակեցվում է հենց ավանդական սերուցքային պլոմբիրի քաղցր նոտայով։
Պանիր
Այն առաջացնում է բազմաթիվ հակասական կարծիքներ, որպես սուրճի հավելում։ Շատ գուրմաններ հրաժարվում են նույնիսկ տեսականորեն դիտարկել նման համադրությունը։ Սակայն ավելի շատ մարդիկ կարծում են, որ պանիրը լիովին տեղին է սուրճի համային փնջի համար։ Օրինակ՝ խիտ, ուժեղ, բուրավետ յավայական սուրճը՝ իր շոկոլադային բույրով, հիանալի կերպով լրացնում է պանիրը։ Խորհուրդ ենք տալիս փորձել բրի կամ սերուցքային տեսակներ։ Բացի այդ, նման ոչ ստանդարտ համադրությունը կօգնի տպավորություն թողնել նույնիսկ ամենախստապահանջ հյուրերի վրա։
Կաթնաշոռային դեսերտներ
Մասկարպոնեն, չիզքեյքը և կաթնաշոռային կրեմը լավ համադրվում են խիտ համ ունեցող սուրճի հետ, որը ունի միջին կամ ցածր թթվայնություն։ Նման դեսերտները կարելի է մատուցել «Գոլդեն Սումատրա» և Ինդոնեզիայի այլ սորտերի սուրճերի հետ։ Շատ հետաքրքիր զույգ է ստացվում Կոստա-Ռիկայից սուրճի հետ, որը համ ունի հետաքրքիր պղպեղի նրբերանգով։
Քաղցրավենիք
Մի քանի նորաձև ֆրանսիական մակարոններ հիանալի կերպով կսազեն Կոլումբիայի սուրճին։ Դրա արաբիկան ունի մեղմ, հաճախ նուրբ համ, մրգային բույրեր՝ գինու և ցիտրուսային նոտաներով, վառ թթվաշությամբ։ Ավանդական ռուսական դեսերտներից կոլումբիական սուրճին իդեալականորեն լրացնում են պաստիլան և զեֆիրը։
Թխվածք
Պետք է ասեմ, որ փխրուն խուրաբյեն կամ համային հավելանյութերով լի կեքսերը սուրճի ամենաանհաջող զուգընկերներն են։ Բայց շոկոլադային կամ վարսակի թխվածքաբլիթները հիանալի կերպով համադրվում են կուբայական սուրճի տեսակների հետ։ Դրա մուգ դառը համը, հագեցած համը, բուրավետ շոկոլադային նոտաները չպետք է ճնշվեն չափից շատ քաղցր դեսերտներով, ուստի շաքարավազի ցածր պարունակությամբ թխվածքաբլիթները կօգնեն ըմպելիքի ճիշտ ընկալմանը։
Հիմա դուք զինված եք բոլոր գաղտնիքներով և պատրաստ եք հյուրասիրել նույնիսկ հենց անգլիական թագուհուն։ Իսկ ինքներդ էլ կարող եք ձեզ փայփայել նրբաճաշակ համերի և բույրերի համադրությամբ։ Մի՛ շնորհակալ եղեք մեզ, ավելի լավ է պատմեք, թե դուք որ դեսերտն եք նախընտրում սուրճի հետ։